Craft Beer USA, Kesäinen Provence, Monipuolinen Chardonnay | Alko Finland – Juoma ja ruoka

Alko Finland – Juoma ja ruoka.
Tuotteet,
Maku,
Hinta,
Ruoka,
Maa,
Vihreät & eettiset,
Pakkaus,
Saatavuus,

Kesäkuun erikoiserissä erikoisuuksia maailmalta

Kesäkuun erikoiserissä esittelemme:
– Craft Beer USA
– Kesäinen Provence
– Monipuolinen Chardonnay

Tutustu koko tuotevalikoimaan

Alko.fi:ssä on tarjolla yli 10 000 tuotteen valikoimamme, erinomainen asiakaspalvelu sekä herkulliset vinkit juoman ja ruoan yhdistämiseen. Verkkokaupan toimitus myymäläämme on maksuton. Voit myös tarkistaa tuotteiden myymäläsaatavuuden.
Alko tarjoaa tavarantoimittajilleen useita valikoimamahdollisuuksia saada tuotteita myyntiin. Asiakkaalle tämä kirjo näkyy monipuolisena, tuhansien tuotteiden valikoimana.

ruoka Alko

Alkupaloja maailmalta
Aperitiivit
Leikkeleet
Salaatit
Riisiruoat
Kuinka perusmaut kannattaa huomioida ruoan ja juoman yhdistämisessä?
Keitot
Kasvikset ja sienet
Munaruoat
Makkarat
Noutopöytä
Pastat
Pateet ja terriinit
Pizzat, piirakat ja leivät
Kalat, vähä- ja keskirasvaiset
Äyriäiset, osterit, simpukat ja etanat
Rasvaiset kalat
Lammas
Vasikka
Porsas
Nauta
Linnut
Riista
Sisäelimet
Euroopan ulkopuolisia keittiöitä
Juustot
Jälkiruoat

Tuotteet Alko

Punaviinit
Roseeviinit
Valkoviinit
Kuohuviinit ja Samppanjat
Jälkiruokaviinit, Väkevöidyt ja Muut viinit
Hanapakkaukset
Oluet
Siiderit
Juomasekoitukset
Vodkat ja Viinat
Ginit ja muut viinat
Rommit
Konjakit
Brandyt, Armanjakit ja Calvadosit
Viskit
Liköörit ja Katkerot
Alkoholittomat
Lahja- ja Juomatarvikkeet
Alko tarjoaa tavarantoimittajilleen useita valikoimamahdollisuuksia saada tuotteita myyntiin
alko.fi
Alkon päätoimipaikan osoite on:
Alko Oy, PL 99, 00101 Helsinki
Alkon asiakaspalvelun yhteystiedot:
Sähköposti: asiakaspalvelu@alko.fi
Puhelinnumero: 020 692 771 (ppm/pvm)

ALKUPALOJA MAAILMALTA

Monessa ruokakulttuurissa runsas alkupalapöytä voi olla vaikka kokonainen ateria. Etenkin Välimeren maissa pöytä saattaa notkua erilaisia herkkuja.
Italiassa alkupalat kulkevat nimellä antipasti, ja niitä voi olla tarjolla useita erilaisia. Itäisen Välimeren maissa alkupalapöytä kulkee nimellä meze, Espanjassa taas nautitaan tapaksia. Myös venäläiset pitävät runsaasta alkuruokatarjoilusta, heidän versionsa kulkee nimellä zakuska.

Aperitiivit

Ennen ateriaa tarjottava aperitiivi herättää ruokahalun ja virittää tunnelmaan. Hyvä aperitiivi on mieto, raikas ja kuiva.
Sana aperitiivi tulee ranskankielisestä sanasta apéritif, ruokahalua kiihottava. Aperitiivin maku on yleensä raikas ja melko mieto, sillä juoma ei saa turruttaa makuaistia tai tuntua täyttävältä.
KUOHUVIINI on yleisin aperitiivi. Kuiva kuohuviini on aterian juhlava aloitus, joka sopii hyvin myös onnittelumaljaksi. Myös puolikuiva kuohuviini käy, ja se saattaa olla monille helpommin lähestyttävä kuin kuiva viini.
VALKOVIINI on toinen hyvä vaihtoehto. Laseihin voi kaataa myös samaa viiniä, jota nautitaan myöhemmin ruoan kanssa. Aperitiiviksi käyvät etenkin pirteät ja hedelmäiset, vivahteikkaat ja ryhdikkäät sekä pehmeät ja kepeät valkoviinit.
ROSEEVIINI sopii aperitiiviksi etenkin kesällä, valitse esimerkiksi kuiva tai puolikuiva roseeviini. Sen nauttimista voit jatkaa kesäisten alkuruokien, esimerkiksi salaattien, kanssa.
KUIVA VÄKEVÖITY VIINI on klassinen aperitiivijuoma. Perinteisin valinta on kuiva sherry, mutta myös esimerkiksi kuiva madeira sopii hyvin.
PORTVIINI on suosittu aperitiivi Ranskassa, vaikka makeat punaiset portviinit ovatkin aperitiiviksi raskaita. Vaalea white-tyypin portviini on turvallisempi valinta etenkin, jos se on kuiva. Voit myös pidentää valkoisen portin tonicvedellä drinkiksi.
VERMUTTI on maustettu väkevöity viini, jotka kuuluu monen cocktailin aineisosiin. Etenkin kuiva tai kuivahko vermutti sopii aperitiiviksi myös sellaisenaan, kenties jäiden ja sitruunankuoresta leikatun palan kanssa.
OLUT on mainio aperitiivi. Myös sen valintaan pätee, että juoman kannattaa olla melko mieto ja raikas. Siksi alkujuomaksi sopivat etenkin lagerit, pilsit ja vehnäoluet.

Leikkeleet

Kylmistä lihaleikkeleistä voit koostaa tarjoilun helposti. Vaikka kyseessä on liharuoka, leikkeiden tarjoaminen kylmänä tekee mausta kevyen. Seuraan sopivat siksi maultaan kevyet ja raikkaat juomat.

SALAATIT

Useimpien salaattien ja kasvisruokien makuun sopii kuiva, kevyehkö valkoviini pirteä ja hedelmäinen- tai pehmeä ja kepeä -makutyypistä.

RIISIRUOAT

Riisiruoat ovat useimmiten mutkatonta ruokaa, jonka seuraan sopivat paikalliset, vastaavan mutkattomat viinit.

Kuinka perusmaut kannattaa huomioida ruoan ja juoman yhdistämisessä?

Ruoan ja juoman yhdistämiseen on helppoja ohjenuoria. Perusmaut, eli hapan, makea, suolainen, karvas ja umami, kannattaa ottaa huomioon.
Perusmaut ovat hyvä lähtökohta ruoan ja juoman yhdistämiselle, jos joku niistä korostuu maussa erityisen voimakkaana. Perusmakuihin lukeutuvat hapokkuus, makeus, suolaisuus, karvaus ja umami, jonka voi kääntää lihaisuudeksi.
Monesti lautasella on kuitenkin samaan aikaan kaikkia perusmakuja, ja ruoanlaiton aikana raaka-aineiden maut myös sulautuvat toisiinsa. Perusmakujen lisäksi kannattaa siksi huomioida muitakin periaatteita.
Perussääntö: valitse ruoalle samankaltainen juoma
Onnistunut ruoan ja juoman yhdistelmä perustuu usein samankaltaisuuteen. Täyteläiselle ruoalle valitaan täyteläinen juoma, kevyelle kevyt. Samankaltaisuus toimii myös aromeissa, esimerkiksi sekä ruoassa että juomassa voi olla pähkinäisiä tai yrttisiä aromeja. Lisäksi saman alueen ruoka ja juoma toimivat usein hyvin yhteen.
Perusmauissa samankaltaisuus toimii esimerkiksi, kun hapokkaaseen ruokaan yhdistetään hapokas juoma tai makeaan makea.
Toisaalta vastakohdatkin saattavat toimia, sillä esimerkiksi tulinen ruoka viihtyy kevyen juoman kanssa. Perusmauista taas erittäin suolaisen ruoan voi yhdistää makeuteen.

KEITOT

Keittoja on moneen lähtöön, joten myös niiden juomakumppanit ovat vaihtelevia. Useimmiten keitot ovat kuitenkin maultaan melko mietoja, joten myös juomat saavat olla kevyitä.

KASVIKSET JA SIENET

Kasviksia pidettiin ennen viinin kannalta hankalina raaka-aineina. Aivan turhaan, sillä myös kasvisruoille löytyy sopivia juomia. Avainsanoja ovat keveys, raikkaus ja hedelmäisyys, jotka tasapainottavat kasvisten tuoreita ja usein makeaan vivahtavia makuja.

Munaruoat

Kananmuna on perinteisesti listattu viinin kannalta hankalien raaka-aineiden joukkoon. Kuitenkin ainoastaan raaka keltuainen on isompi ongelma, ja sekin haittaa lähinnä vain punaviininautintoa. Kananmunaruokien seuraan sopivat parhaiten melko kevyet ja raikkaan hapokkaat juomat.

Makkarat

Makkaroiden maku vaihtelee suomalaisten ja saksalaisten perinnereseptien melko miedoista mauista runsaan mausteisiin, jopa tulisiin vivahteisiin. Vaalea olut on yhtäkaikki toimiva juomavaihtoehto.

NOUTOPÖYTÄ

Perinteisessä skandinaavisessa noutopöydässä on tarjolla sekä kylmiä että lämpimiä ruokia, jälkiruokia sekä mahdollisesti juustoja. Ruokaa haetaan tarjoilupöydästä useita kertoja.

PASTAT

Pastat ovat useimmiten mutkatonta ruokaa, jonka seuraan sopivat paikalliset, vastaavan mutkattomat viinit.

Pateet ja terriinit

Nimiä patee ja terriini käytetään usein ristiin, vaikka reseptit itse asiassa eroavat hieman. Patee on yleensä taikinoitu, metallivuoassa paistettu mureke. Terriini puolestaan on samannimisessä keraamisessa vuoassa paistettu ruokalaji. Molemmat voidaan valmistaa niin kalasta, äyriäisistä, kasviksista kuin lihasta.

PIZZAT, PIIRAKAT JA LEIVÄT

Erilaiset pizzat, piiraat ja leivät ovat yleensä rentoa ruokaa, jonka seuraan sopivat vastaavan mutkattomat juomat. Niin oluet kuin viinit saavat olla melko kevyitä.

KALAT, VÄHÄ- JA KESKIRASVAISET

Kalalajit voidaan luokitella monella tavalla. Rasvapitoisuus on yksi luokittelutapa. Se sopii ruokaloihin, sillä rasvan määrä vaikuttaa kalan maun voimakkuuteen ja edelleen ruoan ja juoman yhdistämiseen.

ÄYRIÄISET, OSTERIT, SIMPUKAT JA ETANAT

Äyriäisiä yhdistää mieto, hienostunut maku. Usein maussa on mukana myös makeutta, jonka valmistustapa tosin saattaa peittää. Jotkut merenherkuista ovat myös luonnostaan maultaan suolaisia. Kevyen vivahteikkaille mauille sopivat vastaavan kevyet mutta aromikkaat juomat.
Äyriäisiä ovat esimerkiksi eri rapulajit, hummeri ja langusti. Merenherkkuina nautitaan myös nilviäisiä, joita ovat muun muassa simpukat, osterit, mustakelat ja merisiili.
Kulinaarisessa mielessä tähän samaan ruokaryhmään lasketaan usein myös etanat ja sammakot.

RASVAISET KALAT

Rasvaisissa kaloissa on usein enemmän makua kuin vähärasvaisissa kalalajeissa. Siksi myös niille sopivat juomat voivat olla astetta runsaampia.

LAMMAS

Maukkaan lampaanlihan voi valmistaa monella tavalla. Runsaanmakuiselle lihalle kannattaa valita vastaavan täyteläisiä juomia. Karitsanliha on aavistuksen lammasta miedomman makuista, mutta juomavalinnat voivat olla samanlaisia.

VASIKKA

Vasikanliha on vaaleaa, mureaa ja maukasta. Vasikka on maultaan miedompi kuin esimerkiksi aikuisen naudan liha. Siksi myös juomavalinnat voivat olla astetta kevyempiä.

PORSAS

Porsaanliha on vaaleaa, mureaa ja maukasta. Toisinaan sitä saatetaan käyttää korvaamassa myös vaaleaa vasikan lihaa. Porsaan juomavalinnat voivat olla astetta kevyempiä.

NAUTA

Naudan eri osat voidaan valmistaa lukemattomilla tavoilla. Resepti vaikuttaa juomavalintaan, mutta yleisesti ottaen naudanlihan pariksi käyvät maultaan täyteläiset juomat.

LINNUT

Lintujen maun voimakkuus vaihtelee, joten myös niille sopivien juomien kirjo on laaja. Miedoimman makuiset linturuoat valmistetaan kanasta, voimakkaimmat taas metsosta, teerestä, sorsasta ja muista riistalinnuista.

RIISTA

Riista on useimmille juhlaruokaa, jonka seuraan avataan vastaavan juhlava juoma. Varsinaisia riistaeläimiä ovat luonnonvaraisina kasvavat nisäkkäät, mutta samaan joukkoon lasketaan usein myös poro ja tarhatut kauriit.

SISÄELIMET

Sisäelimet ovat Suomessa melko harvinaista ruokaa. Toisin on esimerkiksi Ranskassa, jossa ne ovat arvostettua herkkua. Yleisesti ottaen sisäelinten juomat ovat kevyempiä kuin muiden liharuokien juomat.

EUROOPAN ULKOPUOLISIA KEITTIÖITÄ

Euroopan ulkopuolisten keittiöiden herkut kuuluvat nykyään ruokakulttuuriin myös Suomessa. Maut ovat moninaisia, mutta usein eksoottisia ruokia yhdistää runsas mausteisuus, jopa tulisuus. Erityisen mausteisten makujen kanssa toimii parhaiten kevyt ja raikas juoma.

JUUSTOT

Ranskalaiset sanovat, että juusto saa viinin laulamaan. Juusto ja viini ovatkin mainio pari, ja moni paikallinen yhdistelmä on vakiintunut klassikko. Myös aromikas olut sopii juuston saattelijaksi.

JÄLKIRUOAT

Jälkiruoan ja viinin yhdistämisen yleissääntö on, että viinin kannattaa olla astetta ruokaa makeampi. Muuten viinin maku ei pääse esiin ja se maistuu hyvin hapokkaalta.